Traumasensitieve Yoga

Hatha-Yoga

Sinds 2005 geef ik Hatha-Yoga les aan kinderen en volwassenen. ‘Yoga’ betekent verbinding maken met je lichaam, je adem, geest/psyche en ziel, via oefeningen. Hatha-Yoga is een zachte vorm om deze verbinding te realiseren en te verstevigen. Er zijn geen wekelijkse Yoga-lessen meer. Op vraag geef ik Yoga-les aan groepen, eenmalig of in een afgesproken ritme.

Via Yoga-verdiepingsdagen hebt u de kans u een ganse dag onder te dompelen in Hatha-Yoga, meditatie, ontspanning. Er wordt hierbij een specifiek thema verdiept bv. stress, ontspanning, ademhaling, Bandhas of lichaamssloten,….met uitleg, opbouwende en verdiepende oefeningen. Deze Yoga-verdiepingsdagen worden weer gepland vanaf 2023.

Traumasensitieve Yoga

Reeksen van 8 à 10 lessen worden georganiseerd doorheen het jaar.

Doorheen de jaren merkte ik als psycholoog én als Yogadocent dat mensen die een mentaal zwaardere periode doormaken, nog maar moeizaam het contact met hun lichaam voelen, het anders of zelfs niet aanvoelen. Vaak is een gewone Yogales voor hen niet haalbaar. Dit kan gaan over mensen die trauma meemaakten, chronisch kindtrauma of een eenmalig gebeuren, mensen die zich uitgeput voelen of een burn-out doormaken, mensen met depressies, angsten, waarbij een veranderd contact met het lichaam hinderlijk is geworden om zich goed in hun vel te voelen. Voor hen is er de mogelijkheid Traumsensitieve Yoga te volgen.

Traumasensitieve Yoga

Trauma Sensitieve Yoga (TSY) biedt een veilige plaats waar mensen terug verbinding kunnen maken met hun lichaam en hun adem. Een volgende reeks start in april 2023 op dinsdagavonden van 19u tot 20u. Een eerste blok van 4 sessies op 18 en 25 april, 2 en 9mei. Een tweede blok van 4 sessies op 30 mei, 6, 13 en 20 juni 2023. Collega Brigitte Dhondt -kinesiste, relaxatie- en traumatherapeute- en ikzelf begeleiden de reeksen TSY.

TSY ondersteunt de deelnemer om weer in contact te komen met het lichaam, weer te leren voelen en stress, angst en negatieve gevoelens beter te reguleren.

TSY focust zich op volgende thema’s:
-interoceptie of het ontvangen van informatie van ons lichaam en het reageren op basis van deze informatie.
-mindfulness: aanwezig zijn in het hier en nu.
-empowerment: het belang om eigen keuzes te kunnen maken.
-effectief actie ondernemen: actie ondernemen op basis van wat we voelen tijdens de bewegingen, het verhogen en verlagen van de spiertonus.
-ritme creëren: meebewegen op nieuwe situaties die zich aanbieden
 

Er zijn regelmatig kennismakingsmomenten en nieuwe reeksen. Deze kan je ook terugvinden op https://www.traumasensitieveyoga.be/

Workshops mbt traumasensitief lichaamsgericht werken en intro TSY

Samen met collega Brigitte Dhondt geef ik regelmatig workshops voor hulpverleners over –>traumasensitief lichaamsgericht werken in een therapeutische setting en –> de basisprincipes van TSY voor hulpverleners en Yogadocenten. Zie dezelfde website en https://psychotherapieyoga.be/workshops/